Neemt u de touwtjes in de hand bij In-de-hand, een kantoor voor coaching, ook met spiegelende paarden voor teams en individueel. Tevens beschikbaar voor menles en leren mennen van paard en wagen

Over coach én meninstructeur Robert Schuller

Robert, coach, meninstructeur en eigenaar In-de-hand

Coach, counselor en ontwikkelaar van teams, besturen en individuen

Het coachen heeft Robert bij zijn laatste werkgever ontwikkeld. Hij was daar als coach en verenigingsspecialist aan het werk. Het werk bestond uit:

Nadat dit werk voor het grootste deel gedaan was en alleen onderhoudt nodig was, is Robert in 2007 voor zichzelf begonnen als (privé en zakelijke) coach, counselor en teamontwikkelaar. Hierbij is belangrijkste waarde 'denk niet in hokjes' maar respecteer de mens tegenover je!

Menner en meninstructeur

Op zijn twaalfde begon Robert met paardrijden. Door zijn lengte meteen op paarden. Zowel dressuur als springen werd beoefend met ter afwisseling in voor- en najaar een strandrit. Nadat Robert in Wageningen aan de universiteit ging studeren heeft hij een mencursus gevolgd. Eerst met enkelspan, later tweespan, tandem en vierspan.
Ook heeft hij bij de toen nog studentenmenvereniging de Paardengroep, uitstapjes gemaakt naar het leren ploegen en houtslepen. Ook heeft hij in die periode een cursus bokrechter gevolgd. Gedurende 10 jaar en meer dan 50 ritten, is hij enthousiast als bokrechter (een official in dienst van de jury) met deelnemers aan marathons, meegegaan. Hier heeft hij goed kunnen zien hoe deelnemers zich in de nesten werken (ongeveer 13 keer omslaan met de wagen tot gevolg) en hoe de goede menners dit voorkomen of zich er weer zonder schade (en omslaan) uitwerken. In deze periode heeft hij ook veel meegewerkt met het beleren van paarden voor de wagen en daarna het verder ontwikkelen van de aanspanningen.
Bij de Paardengroep werd hij gevraagd mee te doen als instructeur. Het geen resulteerde in het behalen van zijn meninstructeursdiploma.


Na voor zichzelf te zijn begonnen is dit voortgezet als zelfstandig meninstructeur voor:

Enkele andere plaatsen waar Robert met In-de-hand op het internet is te vinden:Over coaching en teamontwikkeling bij In-de-hand

Figuurlijk de touwtjes in-de-hand krijgen door coaching

Een vicieuze cirkel: Je hebt het gevoel in een kringetje rond te draaien waarbij het telkens slechter gaat. In-de-hand stelt daar iets tegenover: de Groeicirkel. Ook een cirkel, maar één die je laat groeien.

De groeicirkel als basis

De groeicirkel leidt u langs de producten van In-de-hand. En vormt een instrument voor ontwikkeling. Simpele handvatten met duidelijk hulpvragen, om zelfstandig of onder begeleiding te gebruiken. De 5 hoofdthema's komen bij intake en coaching vaak aan bod:

Bij de stappen van deze cirkel kunnen diverse coachingstechnieken zoals RET(B) prima worden ingezet. De 3 groepen producten en diensten van In-de-hand staan ook in de cirkel:

Portfolio coach Robert Schuller
Welke bedrijven gingen u voor

De opdrachtgevers komen uit o.a.:

Over mennen bij In-de-hand

Letterlijk de touwtjes in-de-hand krijgen door te rijden met paard en wagen

Het is belangrijk te begrijpen wat de aanpak van In-de-hand bij het werken met paarden en koetsiers anders maakt:

Portfolio mennen Robert Schuller
Waar wordt les gegeven en wat vindt men ervan

Gedurende meer dan 30 jaar is op veel stallen en privélocaties, les gegeven. De menvereniging waar ik zelf heb leren mennen en al ruim 30 jaar mee draai als instructeur is de Menvereniging De Paardengroep uit Wageningen, standplaats Bennekom. Andere plaatsen waar ik veel les geef/gaf zijn o.a.:

Spiegelende paarden, het gedrag van paarden als spiegel voor het gedrag van mensen

Bij dit product komen alle expertises bijeen. Bij het geven van menlessen vindt regelmatig een stukje coaching plaats. Omdat het gedrag van de eigenaar of de cursist nu eenmaal direct het gedrag van het paard beïnvloedt.Bij het coachen gaat het ook over het gevoel, de gedachte en het gedrag van mensen. Prima te combineren dus.


Het kan voor een individuele coaching met het eigen paard. Voor teams wordt meestal een FNRS-manege of bevriende stal gezocht in de buurt van de opdrachtgever. Hierbij maakt het niet uit of het voor een teamuitje/teambuildingsactiviteit is of voor een teamontwikkelingstraining van meer dan één dagdeel is.Copyright In-de-hand; contact; versie 2022