Neemt u de touwtjes in de hand bij In-de-hand, een kantoor voor coaching, ook met spiegelende paarden voor teams en individueel. Tevens beschikbaar voor menles en leren mennen van paard en wagen

Als menner jezelf en je paard(en) ontwikkelen.

Privé les: Les met je eigen paard in je eigen omgeving

Een individuele les kan overal plaatsvinden. Een dressuurles in een bak (individueel of in een groepsles), een rit in het verkeer of een dressuurles in het bos. Altijd geldt dat een goede menner het paard laat groeien. Ook een obstakelles of een les met pionnen (vaardigheid) kan worden gegeven. Er zijn altijd lesmomenten te vinden.

Altijd geldt dat er respect voor het paard is en daarmee aandacht voor het juist functioneren van tuig, wagen en koetsier. Zin in een (proef)les neem dan Contact op. De aanschaf van een voordelige 5 of 10-rittenleskaart kan daarna. De proefles leert u of mijn les bij u aansluit.

Mencursus: Koetsiersbewijs/Menbewijs als basis voor ontwikkeling

Ongeveer 30 jaar leidt Robert Schuller mensen op voor het koetsiersbewijs, het rijden in het verkeer is daar altijd het belangrijkste deel van de opleiding geweest. Natuurlijk naast het aanleren van de techniek van het mennen zoals Benno von Achenbach deze ooit heeft beschreven. Voordeel is dat het opbouwen van het rijden van een enkelspan, via een tweespan naar een tandem of vierspan, in deze methode is ingebakken. Daarnaast wordt er in een acht lessen een gedegen theoretische basis gelegd. Wilt u een cursus volgen (in samenwerking met de Menvereniging De Paardengroep) of organiseren neem dan Contact op.


Samen met de Paardengroep kan ik een enkele speciale menles met een ervaren lespaard, instructeur (ondergetekende) en goede wagen aanbieden. Speciaal om als cadeau weg te geven. Of om jezelf te verwennen en je bucketlist te verkleinen.

Leer zelf je paard voor de wagen beleren

Je paard wegbrengen en laten beleren voor de wagen kan. Maar wat gebeurt er dan met je paard? Lukt het je daarna zelf ook? Met welke reacties moet je rekening houden? En hoe moet je dan reageren?

Deze vragen heb je niet als je zelf je paard voor de wagen beleerd. Wel moet je zelf (onder begeleiding) tegenslagen overwinnen. Sneller gaat het niet. Wel leer je veel en zijn jullie elkaar meer gaan vertrouwen. Je hebt geen ervaring en weet niet hoe je het kunt aanpakken? Die heeft In-de-hand. Neem Contact op voor informatie.

Lezingen, obstakeltraining en meer

Door kennis en ervaring over te dragen mensen enthousiast maken. Dit kan op verschillende manieren. Het werken aan lange lijnen/lange teugel is voor menners een veel gebruikt trainingsmethode. Een leuke oefening voor als je even niet op je paard kunt rijden, je wilt leren mennen, je zelf meer conditie wilt opbouwen of er iets anders naast wil doen. Met een 5 lessenkaart kun je het prima uitproberen zonder er lang aan vast te zitten, neem eens Contact op.


In-de-hand heeft kennis over paarden, mensen, mennen en mennen in verkeer of tijdens wedstrijden. Kennis die graag gedeeld wordt tijdens lezingen, als speaker tijdens evenementen en bij themalessen.


Voorbeeld van een themales is de workshop 'passeren van obstakels'. Hierbij komen alle specialiteiten van In-de-hand aan bod. Kennis van paarden, hun leerstijlen, coachen van mensen en het mennen. Naast het mennen en aan de lange lijnen werken of het paard aan een halstertouw meevoeren, wordt bij hoge uitzondering de workshop ook opengesteld voor mensen die rijden. De organisatie van de workshop zorgt voor leuke obstakels en In-de-hand begeleidt iedere deelnemer individueel in het obstakel parcours. Een leuke en gezellige stalactiviteit.Copyright In-de-hand; contact; versie 2022