Neemt u de touwtjes in de hand bij In-de-hand, een kantoor voor coaching, ook met spiegelende paarden voor teams en individueel. Tevens beschikbaar voor menles en leren mennen van paard en wagen


Letterlijk of figuurlijk de touwtjes in-de-hand

Aan beide kunt u bij In-de-hand werken. En zelfs tegelijk!

Neemt u letterlijk of figuurlijk de touwtjes in-de-hand?

Figuurlijk de touwtjes in-de-hand: coaching, counseling en teamontwikkeling

Als u figuurlijk de touwtjes in-de-hand wil krijgen, werkt u samen met de ervaren coach Robert Schuller, aan onder andere persoonlijk leiderschap, communicatie met anderen en aan uw eigen denkpatronen die soms helpen en soms niet. De coaching kan in de vorm van individuele / personal coaching of van teamcoaching / teamontwikkeling / teambuilding. Lees voor extra informatie Coaching en Coachingsvragen-voorbeelden. Een extra hulpmiddel is de In-de-hand-Groeicirkel.

Met de groeicirkel neemt u figuurlijk de touwtjes in-de-hand?

Letterlijk de touwtjes in-de-hand: Mennen met paard en wagen

Als u letterlijk de touwtjes in-de-hand wil hebben kan dat ook, dan gaan we mennen, rijden met paard en wagen. Als meninstructeur ben ik gespecialiseerd in het rijden in het verkeer, en in het verbeteren van het team paard en mens. Al meer dan 30 jaar geef ik losse lessen en les in cursusverband bij de Paardengroep Wageningen. Waarbij we opleiden voor het koetsiersbewijs/menbewijs van de (SRR). Dit doe ik in de omgeving van Wageningen, Ede en Doorn.

Beide tegelijk: Coaching met een 'spiegelend paard'

Allereerst, het paard spiegelt en coacht niet, het is gewoon paard en reageert op zijn omgeving. Maar als je iets weet van paarden kun je wel ontdekken wat voor gevoel zij hebben bij een situatie of persoon. Dit levert samen met oefeningen van een coach, veel inzicht in en vooral ervaring op met, het eigen gedrag en de beïnvloeding ervan. In team verband (feedbacktraining) levert het tevens inzicht in elkaar, in het geven van een goede feedback en in de communicatie onderling op. Gevolg van de coaching met paarden is een, door de gezamenlijke ervaring, beter presterend team.Coaching: de touwtjes in-de-hand krijgen

Coaching is bij In-de-hand op traditionele wijze begonnen. Door middel van standaard technieken werd (en wordt nog steeds) gecoacht. Eigenlijk een voortzetting van het coachen van bestuurders en besturen zoals ik dat in loondienst deed. Door de vraag van klanten, ontstond er een koppeling met het werken met paarden. Eigenlijk heel logisch. Beide hebben te maken met de touwtjes in-de-hand (willen) hebben. Én coaching komt er ook vandaan.

De coach brengt je van A naar B

Tenminste als je coach in de betekenis van een door paard(en) getrokken wagen bedoeld. Want daar komt het begrip coach en coaching vandaan. De coach is de wagen en coaching slaat op het mennen/besturen van die wagen met als doel mensen, goederen en post van A naar B te brengen.


En dat lijkt op wat een coach in een coachingstraject ook doet. De coach helpt je van A naar B te bewegen. Het verschil is waar de koetsier vroeger wist van welke A naar welke B hij moest en op welke tijden dat moest, weet de coach van nu de A en B niet. Ook het tijdpad is onduidelijk. Immers van waar we vertrekken en in welke richting we waarschijnlijk gaan en met welke snelheid wordt bepaald door degene die gecoacht wordt. U dus.

Alles onduidelijk of toch.....

Is voor een coach niks duidelijk? Toch wel. Een coach kan niemand veranderen, dat moet jezelf doen. Maar de coach kan wel zorgen dat je beweegt en zo ontdekt wat je wel en wat je niet wilt. Hij kan de richting of het doel van je ontwikkeling niet bepalen. Het is immers niet zijn leven of zijn probleem. Wel kan hij creativiteit inbrengen, (kritisch) vragen stellen en vooral goed luisteren naar wat wel en vooral niet gezegd wordt. En zo kun je je doel vinden.


Het belangrijkste doel van coachen, is dus bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat je ergens komt! En bij het bewegen is het belangrijk kritisch te blijven op 'past het bij mij' én 'wil ik ook daarheen'. Door te bewegen ervaar je sneller of dat zo is. Zo kun je bewust gaan sturen. Uiteraard komen soms ervaringen uit het verleden naar boven, die dwars liggen. Ook daarbij kan een coach/counselor assisteren die drempels te herkennen, erkennen én te overwinnen.

Hoe dan?

Hoe werkt dat bij In-de-hand? Welke uitgangspunten worden daarbij gehanteerd?

De aandacht bij een coachingstraject is gericht op drie onderdelen:

Vooral de laatste beïnvloedt je leven meer dan je lief is. En hoe rationeler (academischer) je wordt/bent opgeleid, hoe vaardiger en sneller je bent in (niet-productief) denken. Empathische én analytische benadering helpt dan echt.

Belangrijk uitgangspunt is dat óók een coach je niet kan veranderen. Een coach kan je wel in beweging zetten en kritisch vragen of de richting klopt. Uitgangspunt is dat alle richtingen die bij jou passen én waarvoor je bewust kiest, ook kunnen.

De gebruikte methoden zijn talrijk. Bekijk eens mijn In-de-hand-groeicirkel, RET(B), of op wikipedia cognitieve gedragstherapie, Humanistische psychologie.


Mijn korte overzicht van coachingsvragen geeft een goed inzicht in de vragen die aanbod kunnen komen. Meer informatie is te vinden op het In-de-hand Blog en FAQ

Voor wié?

In-de-hand richt zich met coaching zowel op het individu als op het team. Dus als een team (directie, bestuur, specialisten, etc.) gecoacht wordt met de teamontwikkeling, is er ook oog voor het individu. Maar daarnaast is ook persoonlijke coaching op het o.a. persoonlijk leiderschap mogelijk. Het maakt daarbij niet uit of de klant het zelf betaald of dat de werkgever het betaald. Beide keren krijg je dezelfde aandacht en ondersteuning.

Naast de meer traditionele aanpak is er ook iets extra's mogelijk: werken met spiegelende paarden. Een mooie effectieve en efficiënte aanpak voor teamontwikkeling. Ook coaching met je eigen paard is mogelijk.

De touwtjes in-de-hand nemen

'Waardeer het en repareer het', is de leus van de overheid. Past u hem toe op uw toekomst? Neem de touwtjes in-de-hand en neem eens contact op, om te onderzoeken wat In-de-hand voor u kan betekenen.Als menner jezelf en je paard(en) ontwikkelen.

Privé les: Les met je eigen paard in je eigen omgeving

Een individuele les kan overal plaatsvinden. Een dressuurles in een bak (individueel of in een groepsles), een rit in het verkeer of een dressuurles in het bos. Altijd geldt dat een goede menner het paard laat groeien. Ook een obstakelles of een les met pionnen (vaardigheid) kan worden gegeven. Er zijn altijd lesmomenten te vinden.

Altijd geldt dat er respect voor het paard is en daarmee aandacht voor het juist functioneren van tuig, wagen en koetsier. Zin in een (proef)les neem dan Contact op. De aanschaf van een voordelige 5 of 10-rittenleskaart kan daarna. De proefles leert u of mijn les bij u aansluit.

Mencursus: Koetsiersbewijs/Menbewijs als basis voor ontwikkeling

Ongeveer 30 jaar leidt Robert Schuller mensen op voor het koetsiersbewijs, het rijden in het verkeer is daar altijd het belangrijkste deel van de opleiding geweest. Natuurlijk naast het aanleren van de techniek van het mennen zoals Benno von Achenbach deze ooit heeft beschreven. Voordeel is dat het opbouwen van het rijden van een enkelspan, via een tweespan naar een tandem of vierspan, in deze methode is ingebakken. Daarnaast wordt er in een acht lessen een gedegen theoretische basis gelegd. Wilt u een cursus volgen (in samenwerking met de Menvereniging De Paardengroep) of organiseren neem dan Contact op.


Samen met de Paardengroep kan ik een enkele speciale menles met een ervaren lespaard, instructeur (ondergetekende) en goede wagen aanbieden. Speciaal om als cadeau weg te geven. Of om jezelf te verwennen en je bucketlist te verkleinen.

Leer zelf je paard voor de wagen beleren

Je paard wegbrengen en laten beleren voor de wagen kan. Maar wat gebeurt er dan met je paard? Lukt het je daarna zelf ook? Met welke reacties moet je rekening houden? En hoe moet je dan reageren?

Deze vragen heb je niet als je zelf je paard voor de wagen beleerd. Wel moet je zelf (onder begeleiding) tegenslagen overwinnen. Sneller gaat het niet. Wel leer je veel en zijn jullie elkaar meer gaan vertrouwen. Je hebt geen ervaring en weet niet hoe je het kunt aanpakken? Die heeft In-de-hand. Neem Contact op voor informatie.

Lezingen, obstakeltraining en meer

Door kennis en ervaring over te dragen mensen enthousiast maken. Dit kan op verschillende manieren. Het werken aan lange lijnen/lange teugel is voor menners een veel gebruikt trainingsmethode. Een leuke oefening voor als je even niet op je paard kunt rijden, je wilt leren mennen, je zelf meer conditie wilt opbouwen of er iets anders naast wil doen. Met een 5 lessenkaart kun je het prima uitproberen zonder er lang aan vast te zitten, neem eens Contact op.


In-de-hand heeft kennis over paarden, mensen, mennen en mennen in verkeer of tijdens wedstrijden. Kennis die graag gedeeld wordt tijdens lezingen, als speaker tijdens evenementen en bij themalessen.


Voorbeeld van een themales is de workshop 'passeren van obstakels'. Hierbij komen alle specialiteiten van In-de-hand aan bod. Kennis van paarden, hun leerstijlen, coachen van mensen en het mennen. Naast het mennen en aan de lange lijnen werken of het paard aan een halstertouw meevoeren, wordt bij hoge uitzondering de workshop ook opengesteld voor mensen die rijden. De organisatie van de workshop zorgt voor leuke obstakels en In-de-hand begeleidt iedere deelnemer individueel in het obstakel parcours. Een leuke en gezellige stalactiviteit.Met of zonder spiegelende paarden

'Oh nee, niet dat zweverige gedoe!' Precies! Helemaal mee eens! Daarom gebruik ik ook nooit rollenspelen maar gebruik en creëer ik echte ervaringen! Echt contact en echte reacties zonder vele verborgen agenda's. Een ander gedrag, dan ook de bijbehorende reactie, zonder vertraging, zonder onecht toneelspel! Met paarden!

Paarden spelen namelijk geen toneel, kunnen niet coachen, snappen niet veel van mensen, kunnen eigenlijk alleen als een paard reageren. Perfect! Helemaal echt, niets gespeeld!

Spiegelende paarden confronteren ;-)

Wat je er dan aan hebt?

Veel! Zeker als je dit met je hele team tegelijk gebruikt, leer je beter kijken naar je collega's, betere feedback geven en leer je wanneer je collega's jou en wanneer jij hen kunt ondersteunen. Kortom je wordt een beter team.

Ook tijdens een privé coaching met spiegelende paarden ontdek je dit, alleen dan van jezelf. En ontdek je welke invloed jou gedachte, gevoel en gedrag, heeft op de ander. Verander je een van de drie echt, verandert de reactie van het paard ook. Maar speel geen toneel, dat werkt niet. Samen met een coach met veel paardenkennis en ervaring, gebeurt dit op een veilige ontspannen en leuke wijze. En vooral op een efficiënte en effectieve wijze.

Door de vraag van klanten heb ik deze richting van coachen opgepakt. Geen geheel onbekende richting, mijn meninstructeur Dirk van de Lagemaat, ontwikkelde in 1987 deze vorm van coachen al voor managers. 'Mennen voor managers' genaamd. Ik gebruik met mennen meestal niet (hoewel ik tijdens menlessen soms niet ontkom aan coachen). Ik werk vooral met een vrijlopend paard en mensen die op de grond met het paard contact maken en gaan werken. U hoeft dus geen kennis te hebben van paarden, paardrijden of mennen! U mag er zelfs bang voor zijn. Alleen allergie is wel lastig. Eventueel kan ik zoeken naar hypo-allergene paarden (ja, die bestaan).

Ik heb een eigen paard, kan dat ook?

Ja, dat kan ook. Natuurlijk ken je je paard en heb je samen al afspraken gemaakt. Maar op het moment dat je een opdracht krijgt die niet binnen de afspraken valt of er zelfs tegen indruist, ontstaat er een prachtig coachingsmoment. Verder is de verstandhouding met je paard niet altijd hetzelfde en kunnen er zelfs (gedrags-)problemen aanwezig zijn. Allemaal aanleidingen om als coach aan het werk te gaan met jou als eigenaar.

Nieuwsgierig? Neem dan eens contact om te kijken wat het jou kan brengen.Over coach én meninstructeur Robert Schuller

Robert, coach, meninstructeur en eigenaar In-de-hand

Coach, counselor en ontwikkelaar van teams, besturen en individuen

Het coachen heeft Robert bij zijn laatste werkgever ontwikkeld. Hij was daar als coach en verenigingsspecialist aan het werk. Het werk bestond uit:

Nadat dit werk voor het grootste deel gedaan was en alleen onderhoudt nodig was, is Robert in 2007 voor zichzelf begonnen als (privé en zakelijke) coach, counselor en teamontwikkelaar. Hierbij is belangrijkste waarde 'denk niet in hokjes' maar respecteer de mens tegenover je!

Menner en meninstructeur

Op zijn twaalfde begon Robert met paardrijden. Door zijn lengte meteen op paarden. Zowel dressuur als springen werd beoefend met ter afwisseling in voor- en najaar een strandrit. Nadat Robert in Wageningen aan de universiteit ging studeren heeft hij een mencursus gevolgd. Eerst met enkelspan, later tweespan, tandem en vierspan.
Ook heeft hij bij de toen nog studentenmenvereniging de Paardengroep, uitstapjes gemaakt naar het leren ploegen en houtslepen. Ook heeft hij in die periode een cursus bokrechter gevolgd. Gedurende 10 jaar en meer dan 50 ritten, is hij enthousiast als bokrechter (een official in dienst van de jury) met deelnemers aan marathons, meegegaan. Hier heeft hij goed kunnen zien hoe deelnemers zich in de nesten werken (ongeveer 13 keer omslaan met de wagen tot gevolg) en hoe de goede menners dit voorkomen of zich er weer zonder schade (en omslaan) uitwerken. In deze periode heeft hij ook veel meegewerkt met het beleren van paarden voor de wagen en daarna het verder ontwikkelen van de aanspanningen.
Bij de Paardengroep werd hij gevraagd mee te doen als instructeur. Het geen resulteerde in het behalen van zijn meninstructeursdiploma.


Na voor zichzelf te zijn begonnen is dit voortgezet als zelfstandig meninstructeur voor:

Enkele andere plaatsen waar Robert met In-de-hand op het internet is te vinden:Over coaching en teamontwikkeling bij In-de-hand

Figuurlijk de touwtjes in-de-hand krijgen door coaching

Een vicieuze cirkel: Je hebt het gevoel in een kringetje rond te draaien waarbij het telkens slechter gaat. In-de-hand stelt daar iets tegenover: de Groeicirkel. Ook een cirkel, maar één die je laat groeien.

De groeicirkel als basis

De groeicirkel leidt u langs de producten van In-de-hand. En vormt een instrument voor ontwikkeling. Simpele handvatten met duidelijk hulpvragen, om zelfstandig of onder begeleiding te gebruiken. De 5 hoofdthema's komen bij intake en coaching vaak aan bod:

Bij de stappen van deze cirkel kunnen diverse coachingstechnieken zoals RET(B) prima worden ingezet. De 3 groepen producten en diensten van In-de-hand staan ook in de cirkel:

Portfolio coach Robert Schuller
Welke bedrijven gingen u voor

De opdrachtgevers komen uit o.a.:

Over mennen bij In-de-hand

Letterlijk de touwtjes in-de-hand krijgen door te rijden met paard en wagen

Het is belangrijk te begrijpen wat de aanpak van In-de-hand bij het werken met paarden en koetsiers anders maakt:

Portfolio mennen Robert Schuller
Waar wordt les gegeven en wat vindt men ervan

Gedurende meer dan 30 jaar is op veel stallen en privélocaties, les gegeven. De menvereniging waar ik zelf heb leren mennen en al ruim 30 jaar mee draai als instructeur is de Menvereniging De Paardengroep uit Wageningen, standplaats Bennekom. Andere plaatsen waar ik veel les geef/gaf zijn o.a.:

Spiegelende paarden, het gedrag van paarden als spiegel voor het gedrag van mensen

Bij dit product komen alle expertises bijeen. Bij het geven van menlessen vindt regelmatig een stukje coaching plaats. Omdat het gedrag van de eigenaar of de cursist nu eenmaal direct het gedrag van het paard beïnvloedt.Bij het coachen gaat het ook over het gevoel, de gedachte en het gedrag van mensen. Prima te combineren dus.


Het kan voor een individuele coaching met het eigen paard. Voor teams wordt meestal een FNRS-manege of bevriende stal gezocht in de buurt van de opdrachtgever. Hierbij maakt het niet uit of het voor een teamuitje/teambuildingsactiviteit is of voor een teamontwikkelingstraining van meer dan één dagdeel is.Contact met In-de-hand

U kunt via dit contactformulier contact opnemen. De contactgegevens staan in deze pdf file. Daarnaast kunt u via LinkedIn contact te leggen (minder privacy vriendelijke weg).

Robert eigenaar In-de-hand

Hier vindt u informatie over privacy.


In-de-hand is gevestigd in Wageningen en levert de diensten zoals:

Spiegelende paarden confronteren ;-)

En heeft twee hoofd werkgebieden:

maar de werkzaamheden zijn zeker niet tot deze gebieden beperkt.


De groeicirkel als basis

De Algemene Voorwaarden hier.
Copyright In-de-hand; contact; versie 2022