In-de-hand

Bureau voor Organisatieadvies, Coaching, Training en Meninstructie

Bij het coachen en counselen werken met spiegelende paarden kan zeer confronterend zijn

Coaching en Counseling, twee van hetzelfde?

Coaching en counseling worden vaak onder één noemer geplaatst. Volgens mij is dit niet helemaal juist. Beide beginnen anders en hebben een ander doel. Wel liggen beide in elkaars verlengde en lopen daardoor regelmatig in elkaar over.

Onder coaching versta ik een opbouwend traject. Er is misschien nog geen richting aan het begin van het traject, u weet alleen zéker dat u iets wilt gaan bereiken. Persoonlijke ontwikkeling, een nieuwe baan, op een nieuwe manier in het leven staan, van alles is mogelijk. Uw start is vanuit een redelijk neutrale situatie; u hoeft het niet, maar u wilt het.

Bij counseling wordt vaak gestart vanuit een probleemsituatie. U bevindt zich in een situatie waar u een probleem mee heeft. Of u ervaart dat de omgeving problemen heeft met u en dat wilt u veranderen. Bij counseling wordt vaker een 'moeten' gevoeld. 'Zo kan het niet langer.' 'Ik wil dit niet meer.' Uiteraard is ook hier van belang wat ú wilt. Alleen moet er nu ook nog met het (recente) verleden worden afgerekend. Dit vraagt van de coach/counselor extra aandacht.

Regelmatig lopen de termen coaching en counseling op door elkaar heen. Op deze website worden de termen ook door elkaar heen of tegelijk gebruikt. Hoewel het specialisme counseling is, kunt u voor beide vormen terecht bij In-de-hand.

Copyright In-de-hand, contactformulier, juli 2014